Veelvoorkomende klachten bij koelingen
- Posted on
- By Ties
- 0
Een koeler heeft het soms zwaar te voorduren, hierdoor kan er wel eens iets kapot gaan. Hieronder staan de meest voorkomende klachten/problemen van het koelen.
1. Mijn koeling doet niks
Controleer eerst of de stekker goed in uw koelapparaat en in het stopcontact zit. Als dit goed is controleer dan of er spanning op het stopcontact staat. Dit kunt u testen door middel van een ander elektrisch apparaat of een spanningsmeter. Is er geen spanning? Controleer dan de groep in uw meterkast. Zit er wel spanning op? Dan is er iets mis met uw koeling.
2. Verlichting of indicatielampje brandt niet
Zit de stekker goed in de koeling en het stopcontact? Staat er spanning op? In dat geval werkt de koeling en hoeft u alleen de lamp te vervangen.
3. Koeling maakt lawaai
Als er lawaai uit de koeling komt, dan wordt dit vaak veroorzaakt door een blokkade van een onderdeel:
- Zorg ervoor dat de ventilator vrij kan draaien.
- Controleer of er een kabel geblokkeerd wordt.
- Verplaats indien nodig producten.
- Als er ijsvorming is, ontdooi dan de koeling.
Schakel eerst uw apparaat uit, als u draaiende delen wilt vervangen!
4. Koeling wordt te koud of te warm
- Controleer eerst de instelling van de thermostaat. Stel deze bij als het te koud is afgesteld.
- Is de thermostaat goed afgesteld? Controleer of de gemeten waarde de werkelijke waarde is. Meet de temperatuur met een andere thermometer. Is er verschil? Waarschijnlijk is de thermostaat defect.
Is er verschil? Dan is de thermostaat waarschijnlijk defect.
- Belading: Stapel producten niet boven de laadlijn.
- Vervuiling: Een vuile condensor vergroot de kans op oververhitting van uw koelsysteem. Maak deze daarom regelmatig schoon.
- Plaatsing: Plaats koel- en vriesapparaten niet buiten, niet in direct invallend zonlicht, te dichtbij een warmtebron of in een te warme ruimte. Zet de koeling ook niet in de tocht zoals naast de deur of boven de airco.
5. Koeling produceert ijsvorming
- Controleer de deurdeksels.
- Controleer de deurrubbers. Maak ze regelmatig schoon met een doek en neutrale reinigingsproducten. Als de rubbers gescheurd zijn of als ze niet goed aansluiten, Dan moet u de rubbers vervangen. Rubbers zijn te bestellen door een mail te sturen naar [email protected]
- Zorg dat koude lucht goed kan circuleren en warme lucht weg kan.
- Ontdooi de koeling. Volg de instructies van de gebruiksaanwijzing.
6. Koeling lekt water
- Demonteer de onderplaat en controleer of de afvoer verstopt is. Verwijder vuil.
- Spoel door als u een vaste afvoer heeft.
- Ontdooi de koeling als er ijsvorming is.
Indien u de lekkage wilt verhelpen, schakel eerst uw apparaat uit!
7. Foutcode in de regelaar
Reset eerst de regelaar. Als dat niet werkt, haal dan de stekker eenmalig uit de koeling om de spanning eraf te halen. Neem ook nog een keer de handleiding door.
Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op: 072 7202253
8. Bellen vanwege een storing
Wilt u bellen vanwege een storing? Met het juiste merk en typenummer van uw koelinstallatie kan onze serviceafdeling u sneller helpen. Houd de volgende gegevens paraat:
- Uw NAW-gegevens
- Merk en typenummer apparaat
- Serienummer apparaat
Veelal kunt u de gegevens van uw koel- of vriesapparaat aan de binnenzijde van de kast vinden, maar dit kan ook aan de achterzijde zitten.
U kunt contact opnemen via dit telefoonnummer: 072 7202253
9. Condersor reinigen
Koelapparatuur heeft een condensor die warmte afvoert. Plaats de condensor hoe dan ook niet tegen de muur en vermijd bedekking door bijvoorbeeld dozen. Daarnaast moet u de condensor regelmatig schoon maken, bij voorkeur met een zachte borstel, zodat verstopping wordt voorkomen. Als de warmte afvoer niet of onvoldoende plaatsvind, dan gaat dit ten koste van de koelcapaciteit en is er meer energie nodig om de installatie goed te laten functioneren. Bij een slechte afvoer van warmte is er zelfs kans dat het koelsysteem uitvalt.
10. Plexiglas reinigen
Bij het schoonmaken van het plexiglasraam mogen geen chemische schoonmaakmiddelen, glasreinigers of spiritus houdende schoonmaakmiddelen worden gebruikt. Schoonmaakmiddelen mogen geen weekmakers bevatten. Een vertrossing of scheurvorming in de plexiglasramen zou het gevolg zijn.
Maak de plexiglasramen met veel water, een schone spons en een zachte doek schoon.
11. Condensvorming
Opstelling vriezer
- Zet de vriezer in een goed geventileerde ruimte
Bekende plekken die problemen opleveren zijn kelders, schuurtjes, (afwas)keukens, buitenlucht (veelal ruimtes met een hoge R.V.). - Zorg voor voldoende ventilatieruimte rondom de vriezer (>10cm).
Temperatuur glazen deur / deksel
- Stel de vriezer zo “warm” mogelijk in (afhankelijk van het product). Een vries temperatuur van -27°C is weinig zinvol voor een langere houdbaarheid van het product maar veroorzaakt wel een koudere glasdeur/deksel en dus eerder condensvorming. Op het product staat de minimale bewaartemperatuur vermeld (veelal< -18°C). De optimale vries temperatuur kan ook nog eens een energiebesparing opleveren van meerdere procenten omdat de vriezer minder vaak aanslaat.
- Ventilatie van de deur/deksel met “warme” omgevingslucht door natuurlijk ventilatie of met een kleine ventilator kan ook de condensvorming tegengaan.
- Het vervangen van de glazen deur/deksel voor een geïsoleerde niet doorzichtige aluminium model (mogelijkheden afhankelijk van type vriezer).
- Het uitvoeren van de vriezers met dubbele beglazing (thermopane) deur/deksel en glasverwarming (mogelijkheden afhankelijk van type vriezer).
Over Condensvorming
Condensvorming is een onvermijdelijk natuurkundig verschijnsel dat onder specifieke omstandigheden optreed. Om het probleem van condensvorming beter te begrijpen hebben wij hieronder een beknopte theoretische uitleg over condensvorming. Condensvorming is, eenvoudig gezegd, neergeslagen waterdamp op een oppervlak dat kouder is dan de omgeving. Er ontstaat condensatie wanneer de vochtigheid in de lucht groter is dan de maximale hoeveelheid waterdamp die de lucht bij de heersende temperatuur kan bevatten (het dauwpunt is dan bereikt of overschreden). uiteindelijk de maximale hoeveelheid waterdamp in de omgevingslucht (dauwpunt), het overtollige waterdamp zal middels condensvorming op het koudste punt neerslaan.
12. Hoe ontlast ik mijn koeling bij tropische temperaturen?
Om te voorkomen dat uw koelinstallatie de grenzen van zijn ontwerpcondities bereikt, adviseren wij u allereerst:
- De cel- en meubeldeuren zoveel mogelijk dicht te laten;
- Open de deuren zo kort mogelijk.
Watersproeier
Heeft u een oudere installatie waarvan de condensor niet optimaal functioneert, omdat er hogedruk problemen ontstaan tijdens warme dagen dan adviseren wij u:
Preventief een watersproeier boven op uw condensor te plaatsen. Zo kunnen zowel de condensor als het dak goed met water worden gekoeld .
Het is belangrijk dat u de sproeier ’s morgens meteen aanzet. Als er zich hogedruk problemen hebben voorgedaan, duurt het geruime tijd voordat u de koelinstallatie weer in gebruik kan nemen.
Comments
Be the first to comment...